Home » Qui som

Qui som

L'Equip

 

Som un equip de terapeutes de família units pel desig de treballar junts des del contexte clínic i de la formació. Volem generar espais de proximitat, de respecte i de diàleg amb les famílies, els professionals i els alumnes que participen en el nostre projecte.

 

La història del Centre Horta -Espai Obert fins el juny de 2013, quan es modifica el nom- comença en el Centre de Teràpia Familiar de Barcelona -dirigit pel Dr. Albert Sarró- al voltant de la figura de Lolita Albaladejo, pionera de la formació sistèmica a Espanya i supervisora d'Espai Obert -i ara del Centre Horta- des del 2007, any en què iniciem el nostre projecte i el nostre camí en comú.

 

El Centre Horta està acredidat per la Federación Española de Asociaciones de Terapia Familiar des del novembre de 2013.

 

L'epistemologia sistèmica relacional ens aporta una manera de mirar, de pensar, de sentir, i és una experiència que ens resulta apassionant per la seva profunditat, complexitat i per les alternatives que genera a formes de viure ancurades al dolor i el malestar.

 

Pensem que el creixement passa necessàriament per la relació, la comunicació i el diàleg, tant en les famílies com en els equips de treball. La recursivitat entre la família i l'equip terapèutic fa que si la familia creix, l'equip creix, i si l'equip creix, la família creix.

 

La reflexió a partir de las històries familiars de tres generacions obre un món emocionant de noves possibilitats, de noves perspectives, de realitats diferents que fan possible la transformació.

Neus Garriga Climent

Soc terapeuta familiar. Als 14 anys vaig decidir que volia estudiar psicología. Després d'acabar la carrera, la necesidat d'un marc teòric i els meus interrogants en referència al mon de les relacions familiars i humanes em van portar l'any 1988 al Centre de Teràpia Familiar de Barcelona. Allà vaig trobar una mirada diferent sobre el mon de la salud mental.

 

Les meves primeres  experièncias professionales van ser en el camp de la valoració i reeducació de la dislèxia i en el de la teràpia de grup d'adults. Puntualment vaig fer d' educadora en un centre de protecció i tutela de menors.

 

Des de l'any 1994 fins al desembre de  2013 he treballat  como a psicòloga a un centre de salut mental infanto-juvenil d'un barri econòmicament desfavorit de la ciutat de Barcelona. En aquest entorn em retrobo amb dos dels meus formadors– Albert Sarró i Lolita albaladejo –i tinc la meva primera oportunidat de traballar amb famílies i apendre d'elles. Lolita amb la seva exigència, les seves propostes formatives i el seu exemple de coherència i respecte ha impulsat el meu creixement personal i professional

 

Durant 6 anys he col.laborat en les tasques de formació de la Facultat de Psicología y Cièncias de l'Esport Blanquerna com a tutora de prácticas del Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil.

 

Des de 1998 he participat a  Congressos i Jornades nacionals e internacionals sobre Teràpia Familiar a través de Tallers i col.laborat en diferents artícles publicats a la revista Mosaico.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Pilar Guillén Madrid

Pilar Guillén Madrid - Centre Horta

Vaig creixer a Granada i visc a Barcelona. Sempre he estat encuriosida de les històries de les famílies inclosa la meva. Llicenciada en Psicologia al 1992, posteriorment dirigeixo la meva formacio continua cap a la salut mental i les drogodependències on treballo els últims quasi vint anys. Al 2000 inicio la formació en Teràpia familiar. 

 

La teràpia grupal per persones amb dificultats en el consum d'alcohol, les tècniques de relació d'ajuda "counselling", l'entrevista motivacional, la violència domèstica i el maltracte infantil des d'una orientació cognitiva i conductual és on centro els primers interessos.

 

Acreditada com a Terapeuta familiar per la FEATF i com a Psicoterapeuta per la FEAP. Sóc membre del Centre Horta de Teràpia Familiar Sistèmica i Relacional amb qui participo en diverses publicacions, cursos, tallers i en congressos nacionals i internacionals.

 

Supervisats per Lolita Albaladejo qui aconsegueix que ens interessem pels pioners de la teràpia familiar i ens proposa una continua curiositat i creativitat en el treball amb les famílies.

 

Rafael Metlikovez Castillo

Rafael Metlikovez Castillo - Centre Horta


Sóc terapeuta familiar i supervisor docent acreditat per la Featf. Professor del Centre de Teràpia Familiar de Barcelona, que va dirigir el Dr. Albert Sarró, entre els anys 1998 i 2008. Professor del Centro de Terapia Familiar de Murcia des de l'any 2010 al 2013. De les meves experiències de formació m'agradaria destacar les trobades amb Humberto Maturana i Ximena Dávila a l'Instituto Matríztico de Santiago de Chile; amb el Professor Carmine Saccu a la Scuola Romana de Psicoterapia Familiare; amb Salvador Minuchin a Barcelona, en un context de supervisió; i la formació i supervisió amb Lolita Albaladejo, que proposa una reflexió clínica i epistemològica  que representa un procés continu de creixement personal i professional. 

 

He presentat ponències i tallers a diferents congressos i jornades nacionals i internacionals sobre teràpia familiar; i publicat diferents articles a la revista Mosaico (FEATF) y a la revista del COPC.

 

Membre de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i soci de la Societat Catalana de Teràpia Familiar, (vaig ser vocal de la seva Junta Directiva entre els anys 2001 y 2005). Psicòleg de l'Equip d'Infància i Adolescència  en alt risc social del Baix Llobregat V (Barcelona).

Rosa Ocón González

A l’any 1988 vaig concloure els estudis de psicologia i al 1991 vaig començar a treballar amb menors en situació d’alt risc i les seves famílies. Des de fa més d’una dècada sóc psicòloga d’un Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència, feina que m’ha empaitat a tenir necessitat de saber més, a tenir necessitat de reflexionar sobre com miro, què faig i com m’apropo. La formació com a terapeuta familiar i l’especialització continuada des de 1990 m’ha permès encarar la meva feina amb major optimisme i esperança.

 

Vaig ser membre de la Junta Directiva de l’Associació Catalana per la Infància Maltractada (ACIM) des de 1999 fins el 2001 i vaig continuar col·laborant activament  en diferents projectes fins el 2004.

 

He col·laborat en algunes investigacions, entre les que destacaria la realitzada al setembre de 1996 ubicada en el context d’un Màster en Execució Penal.

 

Professora de diferents cursos des de 1998, tots ells relacionats amb famílies en dificultat social i compresos des d’una epistemologia sistèmico relacional. També he compartit algunes de les meves experiències en diferents congressos i jornades. He col·laborat en diverses publicacions en revistes de teràpia familiar i d’infància.

Centre Horta

El Centre Horta

Centre Horta

Seminari Carmine Saccu 2014